Probleme de logică, ghicitori și teste IQ — o arhivă cu sute de enigme rezolvate, comentate de cititori.
#44 Doua bile rosii
· dumitru
Patru bile sunt puse intr-un cos. Una este verde, una este albastra iar celelalte doua sunt rosii. Bilele sunt amestecate, cineva extrage doua bile si anunta ca una dintre ele este rosie.
Care este probabilitatea ca celalta bila extrasa sa fie tot rosie ?
33.33% pentru ca au mai ramas trei bile din care una poate fi rosie
Lelu_Vs 11 februarie 2024
Din 3 bile de culori diferite ramase (verde , albastru si rosu), probabilitatea ca cea aleasa sa aiba culoarea rosie este de 33,(3)%.
olimpiu 12 februarie 2024
1/3
JorDani 13 februarie 2024
25%
anamaria 13 februarie 2024
25%
Ion 13 februarie 2024
probabilitatea este de 0.33%
danyel 13 februarie 2024
1/3.
Florin 16 februarie 2024
20%. Exista 6 combinatii de cate 2 bile din cele 4, dintre care 5 includ cel putin o bila rosie. Din acestea 5, doar intr-una singura ambele bile sunt rosii.
Periscop 16 februarie 2024
50%
Sergiu 20 februarie 2024
Probabilitatea este 25% deoarece el a extras cele 2 bile.
Raul 25 februarie 2024
1/3
mentos 26 februarie 2024
fiecare bila are o probabilitate e 25 la suta safie extrasa
Nicolas 4 martie 2024
Notam: R - rosie, A -albastra, V - verde
In situatia initiala șansa este:
R = 2/4
A = 1/4
V = 1/4
apoi
R = 1/3, sunt sanse egale intre cele trei culori.
R = 1/3
Bogdan 22 martie 2024
Salut,
Daca s-a extras o bila rosie, inseamna ca au ramas 3 bile in cos: 1 rosie, 1 albastra si 1 verde. Probablitatea de a extrage bila rosie ramasa ar fi in acest caz 1/3 (33,33%).
kelea doruli 6 aprilie 2024
25 %
Andrei 21 aprilie 2024
1/5 sau 20%
pe principiul cazuri favorabile/cazuri totale avem un singur caz posibil. La cazuri totale avem combinari de 3 bile ramase luate cate 1. Adica 3,dar din moment ce sunt 2 bile rosi am 3 cazuri cu prima bila rosie si 3 cazuri cu a doua bila rosie,ceea ce ne duce la 6 cazuri totale. Totusi trebuie sa scadem 1 caz deoarece cazul favorabil,cu ambele bile rosi l-am numarat de 2 ori prin combinari. Numarul de cazuri totale va 2*3-1=5 => 1/5 sau 20% .
rox 22 aprilie 2024
dasdsa
Hei 23 aprilie 2024
exprimarea lasa de dorit din ce se intelege strict e 33% , iar daca e sa luam secventa atunci 12,2 %
Costi 28 aprilie 2024
Din moment ce una dintre bilele extrase este rosie, problema se simplifica la a calcula probabilitatea de a extrage o bila rosie dintr-un set de 3 bile diferite, aceasta fiind 1/3.
andrei 19 iulie 2024
deci , avem 1 bila verde , o bila albastra ,2 bile rosii,
si ne spune ca se extrag 2 bile si ca una dintre ele e rosie ,
Rezolvare:
-1-deci se pot extrage o bila r si v, o bila r si a, o bila r si r, si o bila v si a (in total 4 cazuri posibile)
-2-nova ne trebuie cazurile in care exista o bila r
-din 1 si 2 => ca mai avem 3 cazuri posibile (r si r , r si v, r si a) dintre care doar unul e bun(r si r) deci noi avem formula P(a)= nr caz fav/nr caz pos => p(rr)= 1/3
Alex123 30 august 2024
Ai mai multe cazuri posibile (6) deoarece sunt doua bile rosii :
-bila r1 cu bila r2
-bila a cu bila v
-bila r1 cu bila a
-bila r2 cu bila a
-bila r1 cu bila v
-bila r2 cu bila v
Gandeste ca si cum bilele ar avea numere : bila rosie 1 si bila rosie 2
Simo 26 august 2024
de ce uitati ca el a extras DEJA cele 2 bile in momentul in care se cere sa calculati probabilitatea ca cea de a doua bila sa fie tot rosie? :)
Alex123 30 august 2024
Raspunsul este 1/6 = 0.1(6).
Problema se reduce la probabilitatea ca din doua extrageri fara revenire sa luam 2 bile rosii.
Probabilitatea de extragere a primei bile rosii este de 1/2.
Probabilitatea de extragere a celei de a doua bile rosii este de 1/3.
Acestea trebuie sa fie indeplinite simultan => 1/2 * 1/3 = 1/6
Flaviu 16 octombrie 2024
Raspunsul este de 33,(3)% sanse de a fi rosie deoarece sunt doar 3 bile ramase in aceea situatie deci 1 din ele este rosie celelalte verzi si albastre.100:3=33,(3)
cred ca sunt mai mult de sase posibilitati initiale, iar pentru ca cele doua bile sunt deja extrase trebuie sa ne raportam la probabilitatile initiale. deci pe langa cele deja enumerate mai sus -
Verde – Albastru
Verde -Rosu1
Verde-Rosu2
Albastru-Rosu1
Albastru-Rosu2
Rosu1-Rosu2
mai se pot extrage:
albastru verde
rosu1 verde
rosu2 verde
rosu1 albastru
rosu2 albastru
rosu2 cu rosu1
rezultatul e acelasi, 2 posibiliatati din 12 adica un procent de 16.66666666666667%
Otilia 10 ianuarie 2026
Raspunsul favorit la problema #44 Doua bile rosii de pe : http://www.problemedelogica.com/2015/02/44-doua-bile-rosii.html este zero. Probabilitatea ca a doua bila extrasa sa fie tot rosie, in conditiile in care cel care a extras cele doua bile a afirmat ca una dintre bile este rosie este zero. Altfel ar fi afirmat ca ambele bile sunt rosii (sau ar fi fost politician).
Revenind, probabilitatea matematica ca a doua bila sa fie tot rosie este 1/2 x 1/3 = 16,(6) %